Съединените щати са на път да приложат нов метод на

...
 Съединените щати са на път да приложат нов метод на
Коментари Харесай

Водородна екзекуция – САЩ искат да приложат новия метод за първи път, но хуманно ли е?

 

Съединените щати са на път да приложат нов способ на екзекуция – водородно умъртвяване.

Върховният съд на Алабама е разрешил на държавни чиновници да извършат изтезанието посредством задушаване с газ на Кенет Смит, който е наказан за ликвидиране през 1998 година

Снимка: iStock

Смъртните присъди и Щатите

Алабама е един от щатите, в които смъртното наказване не е неразрешено. От 1976 година насам там са осъществени 67 изтезания. Това е едно от местата, на които изтезанията са доста високи на глава от популацията.

От 1 април 2022 година насам наказаните на гибел пандизчии в Алабама са 80 чернокожи и 84 бели. Различни организации за човешките права показват, че делът на чернокожите е доста по-висок, макар че те съставляват към 27% от популацията на Алабама.

Щатът с най-вече умъртвявания на нарушители е Тексас, който води класацията с 570 случая.

Снимка: iStock

Какво е атомна екзекуция?

Обикновено умъртвяването в Щатите се прави посредством смъртоносна инжекция с огромни дози барбитурати. Поддръжниците на въвеждането на водородната екзекуция показват, че това е надалеч по-хуманен метод да бъде наложено наказването.

За задачата на пандизчията се дава успокоително или леко упойващо лекарство, с цел да е спокоен. След това на лицето му се слага маска, обвързвана с бутилка с водород. Безцветният газ изпълва маската и пандизчията припада и умира за няколко минути. Това е процесът на доктрина.

В страната работят едни от най-строгите закони за битка с опиатите в света

На процедура обаче може да се объркат доста неща. Съединените щати имат в детайли написани протоколи по какъв начин тъкмо се прави една екзекуция, като постоянно екипите за осъществяване на наказванията наброяват близо 50 индивида. Въпроси като „ Как ще накарат пандизчията да диша отровния газ? “ и „ Как се действа в случай че той откаже? “ за момента остават без отговор.

Този способ може да се окаже желан за бъдещи изтезания, защото отстрани много от проблемите на слагането на смъртоносни инжекции.

Снимка: iStock

Алабама има няколко случая през последните години, в които не съумява да извърши екзекуция. През септември 2022 година умъртвяването на Алан Милър е анулирано, защото медицинският екип не могъл да сложи два катетъра за венозно вливане на инжекцията, както е по протокол.

Отново през 2022 година изтезанието на Джо Нейтън Джеймс за ликвидиране през 1994 година лишава повече от три часа, още веднъж поради проблеми с венозните системи.

18 души са наказани на гибел поради присъединяване си антиправителствените митинги

През 2014 година изтезанието на Клейтън Локет беше избрана като нечовечна, тъй като интравенозната система не била сложена вярно. На мъжа били влени три медикамента – мидазолам (успокоително), векурониев бромид (парализиращ агент) и най-после калиев хлорид, който би трябвало да спре сърцето. Локет мърдал и издавал стонове по време на гибелта си. Разследване по-късно открива, че венозната му система не била сложена вярно.

Снимка: Getty Images

Използването на водород при изтезанията би трябвало да изключи целия този развой и да отстрани потребността от медицински екип. Неяснотата за протокола е дали пандизчията ще има потребност от упоителен сътрудник или не, както и дали би трябвало да бъде вързан по време на процедурата. Друг евентуален проблем е, че вдишването на водород води до гибел доста по-бавно, в случай че газът е разводнен или с други думи – в случай че маската не бъде сложена компактно на лицето на пандизчията, ще отнеме доста повече време.

Преди десетилетие най-тежкото наказване съвсем не се прилагаше в страната, до момента в който в този момент всяка година се унищожават десетки хора

Съществува и риск за близките. Освен екипите по осъществяване на наказванията, в залата по време на екзекуция участват и очевидци. Водородът е газ без усет, аромат и цвят и точно заради тази причина е извънредно рисков.

Кенет Смит Снимка: iStock

Кой е Кенет Смит?

Смит е наказан на гибел за убийството на Елизабет Сенет през 1988 година Тогава той и още един палач получават по 1000 $ от брачна половинка на Сенет, който бил заседнал в задължения и желал да получи нейната застраховка живот.

Мъжете убиват Елизабет Сенет, само че следствието бързо се ориентира към брачна половинка ѝ като възможен гарант. Сенет, който е свещеник в локална черква, се самоубива, когато схваща, че управляващите са по петите му. Другият причинител е наказан на гибел и е екзекутиран през 2010 година Кенет Смит остава финален.

Смит е един от единствено двамата наказани на гибел в Съединените щати, оживели след опит за екзекуция. През ноември щатът Алабама не съумява да извърши неговата по-рано планувана екзекуция посредством смъртоносна инжекция, тъй като не съумява да си набави нужните лекарства в точния момент.

Той е виновен за гибелта на над 30 дами в Съединени американски щати

Адвокатите на Смит спорят със съда, че потреблението на метода задушаване посредством водород е пробен и не може да се приложи за първи път на човек в случай че няма твърди доказателства, че е човечен.

В тяхното обжалване се твърди, че Алабама е предоставила само редактиран протокол за осъществяване на изтезанието.

„ Щатът желае да направи господин Смит опитно зайче за нещо, което в никакъв случай не е опитването до момента. Причината за тяхното предпочитание е просто, с цел да го създадат за първи път “, спорят юристите.

В исторически проект през десетилетията методите за екзекуция фрапантно са се трансформирали. В предишното са употребявани обесване, електрически стол, газова камера и разстрел. Сега като най-предпочитан и човечен способ се счита смъртоносната инжекция.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР